Rabu, 12 April 2017

Resepi karipap kentang

Assalamualaikum

Sejak da kawin n jd surirumah ni jadi rajin buat kuih, alhamdulillah menjadi...

so, gigih la memalam g uli tepung..
bahan2 pun ada..
tgh mlm wat karipap kentang..
esok pg tggl goreng je..senang keje..

resepi doh
2 cawan tepung gandum
½ cawan minyak
2 sudu kecil marjerin
1 cawan air sejuk
1 sudu teh garam

resepi inti kentang
2 biji kentang
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
1 peket serbuk kari ayam
garam dan gula secukup rasa

* mula² panaskan minyak, letak
marjerin dlm tepung, lepas tu letak minyak panas. gaul dgn senduk sampai berderai tepung tu. campurkan garam dlm air sejuk. tuang air dlm adunan. uli sampai doh tak melekat kt tgn..agak² je air tu..lepas tu rehatkan doh dlm peti ais..kurang² 2 jam..

*untuk inti, kentang dan 1 biji bawang potong dadu, blend 2 biji bawang merah,bawang putih dan halia.. panaskan minyak tumis
y blend td dan serbuk kari..jgn
lupa daun kari.dah pecah minyak
masukkan kentang dan bawang..masukkan air, perasakan dgn garam dan gula..biar sampai kering..tunggu sejuk baru letak dlm karipap ye..

dah sejuk semua boleh la bulat² kan
doh dan canai kan ikut suka hati..haha..
inti nak letak banyak² pun xpe..
kalau nak frozen kan kena goreng sekejap, dah angkat sejukkan
masukkan dlm bekas, simpan dlm peti ais...siap..

selamat mencuba.

Sabtu, 28 Januari 2017

Kenduri - Kluang

21 January 2017

Alhamdulillah, hari sabtu 21 jan 2017 selesai majlis kedua belah pihak...

kejap je masa berlalu...
rindu kat mak...
rindu kat acu...
lama dah x balik selangor...

so ms hr sebelom kenduri, aku stay ngan family kat homestay...
seronok sgt...sembang ngan mak, ngan akk2...
spend time walaupun sekejap...
kali ni semua adik beradik ada....alhamdulillah...
so aku malas nak pikir benda y x best y terjadi...(hal family)
nak pikir benda y best je...
lagipun minda kena set positive sentiasa...
insyaAllah aku kuat....

pasal baju....cantik kot...suka sgt...hehe
make up...cantik dr ms kenduri aku...
tapi agak lain jgk jadinya muka aku...huhu
i x suka....siap akk ckp, aku cantik natural...akk aku y ckp ea...hahaha

nah belanja sikit dua keping gambar...hehe



Isnin, 16 Januari 2017

Inai merah

Bismillah...


Hari masa nikah, inai cek merah sgt...
nah ramai betul duk ty aku pakai inai apa...
brand apa, beli kat mana...
alhamdulillah inai tu jadi kaler merah cantik...
padahal sebelum tu disaster kot...

ha..nak citer disebalik inai merah mak ngah tu...
sehari sebelum nikah, banyak kerja nak kena settle...
sampai kakak2 tanya bila nak pakai inai...
makcik pun tanya, tak pakai inai ke...

Hari Bahagia Kami....


                                Before Nikah...

Assalamualaikum...
Lama x update blog kan...sbb bz sgt uruskan majlis... 
Ni pun sempat²kan jgk...hehe

Alhamdulillah tanggal 24/12/2016  dah sah jd isteri kepada En.tunang.. 
Ehem skrg jd En.suami....
Sebelum tu ramai kwn² duk ty debar x...camne perasaan..haha...
aku mcm xde perasaan...sampai la masa En.suami lafaz akad...
ttb satu perasaan masuk...x tau nk gambarkan mcmmn...ttb sebak....
rasa mata masuk habuk....syahdu je perasaan tu....

terima kasih cik kiwi n cik jan dtg teman dr pagi...
hilang nervous bila ada korang tau...
jap, nervous ke? haha
nikah pagi tu aku make-up sendiri...
pandai2 la kan...janji x pucat...
simple its better...
ramai jgk la kwn2, mak2 sedara duk ty mn
aku kenal En.Suami...
haish semua nak tau kan....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...