Khamis, 21 Januari 2016

Kuih Tradisional…

 
Assalamualaikum…
Sebut tentang kuih tradisional apa yang terlintas kat fikiran korg dulu…
Cekodok? Tepung pelita? Karipap? Ketayap?.
Haish banyak betul kalau nak sebut kan
Tapi banyak2 kuih ada beberapa kuih fevret aku…

Pernah tak korang nak mkn kuih yang sama je setiap hari…
Sampai satu tahap setelah hari2 kuih yang sama
akhirnya korg kena move on…
Haa…aku pernah…
Masa tu tingkatan 3…
Sampai diorang panggil aku donat…
Dalam masa setahun tu..
Heh setiap hari aku beli donat kat kantin…
Setiap hari kan…sbb tu dpt panggilan donat…
Kecuali makcik kantin x jual…huhu
Nasib muka tak jadi bulat mcm donat…
Time tu mmg rasa tu kuih paling sedap sekali la…
Tapi donat bergula je aku suka…
Bagila Big Apple ke, Donat kaler2 ke…sorry…haha..
I x minat you…
Lepas tu naik tingkatan 4, pindah sekolah…
Donat makcik kantin y sedap tu x dapat dah…
Sedih ooo…terpaksa move on…

Kemudian aku beralih pada kuih puding caramel…
Dah pandai buat hampir setiap hari aku buat…
Habis je buat lagi, jd dessert petang2…
Resepi pun simple sangat…
Lagi2 arwah abah aku pun suka…

Dalam masa yang sama aku jatuh suka kat kuih tepung bungkus…
Masalahnya kedai makcik ni je yang aku suka…
Kalau p pekan mesti beli…
Dah tu pulak kalau lambat je habis…
Tempat lain pernah jgk rasa…
Tapi x sedap n lemaknya xde…
Haha memilih je kau kan
Belajar buatnya idak…

Sekarang ni kalau tanya kuih apa y paling aku suka…
Bingka ubi….wuish taip ni pun aku dah terbayang
Makan plak panas2….
Baru2 ni plak Acu send gambar mak br buat bingka ubi…
Tak ke meleleh air liur kakak dia kat sini….
Sadis sungguh….mak pun dah janji balik kg minggu ni mak ajar buat…
Hoyehhh…
Jgn terkejut bingka ubi tu aku boleh habiskan satu talam…
Yang ni x tau bila masanya nk move on….
Hahaha….

 

Ni bingka ubi baru angkat…
Mak masak dlm periuk Happycall
Atau orang panggil periuk ajaib tu…
Sebab tu nampak leper je…
Nampak tak yang hangit2 tu….
Huwaaa






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...