Isnin, 17 November 2014

UUM - Kenangan dulu...





Smlm ada terbaca satu post tentang kehidupan student kat
KL yang makan nasi putih + sup kosong + telur goreng..kongsi…
ramai la yang komen ttg keadaan mrk yang tak cukup makan..
tapi cerita aku ni bukan pasal x cukup makan...
tapi xde duit dlm tgn...kebulur....

Time belajar dulu…kat uum..sintok..kedah...jauh dr keluarga…
masa sem 2 rasanya, semua pelajar dibenarkan balik
sbb ketiadaan air.. aku dgn roommate yang org selangor ni x balik,
duk kat kolej je..save duit..nak cerita transport nak keluar semua xde..
bas pun x masuk kolej… kolej kami jauh atas bukit dan luar
dari kawasan universiti…motor apatah kereta ktrg mmg xde...
so mmg teperuk kat kolej je..xleh p mana2...sekali duit abis langsung..

aku ngan roomate sama xde duit dlm tangan…
konfiden je xpe duit kat bank ada…tup2 mesin ATM rosak…sudah!!
start la kami kebulur…mula la korek makanan yang ada…
koko krunch yang x berusik kami makan..bukan koko krunch
yang mahal tu, tp cap pasar malam..…pastu minum air kosong banyak2…
pastu tidur sbb kononnya dpt lupakan rasa lapar...
kitorang jarang sgt makan meggi…so mmg xde stok meggi…
x baik tuk kesihatan…lepas 3 hari makan koko krunch yang
dah masuk angin ngan air kosong, tekak mula buat hal…muak…
perut lapar..mula la pikir bukan2 dgn roommate.. agak2 nt bila diorang dah
balik kolej kita mati kejung dah kot…kebulur…ttb teringat tabung duit syiling..
korek terus… ada la dlm RM2.90 je..(sbb malas menabung)…
x cukup 3 ringgit.. pastu suh roommate cek
ada duit syiling ke tak…last2 kumpul dpt la RM3.50…dgn gembira
kitrg menapak p café kolej… Alhamdulillah selepas hari keempat ktrg
dpt makan nasi…tu pun kongsi...yang penting lauk kat uum murah…
dgn RM3.50 lauk ikan/ ayam dah boleh dapat..sekali ngan sayur…tapi ktrg kena
pikir utk survive esok hari…pastu x igt hari keberapa
kakak bilik sebelah pun balik… ktrg pun duk sembang2 ngan
akk tu kat pintu..padahal perut lapar gila..…pastu dgn rs segan ktrg ckp..
kak boleh pinjam duit x? sikit je RM10… akk tu pun bagi…
masa ktrg terima tu rs nak menangis… pastu terus dia ty knp…
punyalah ktrg cerita ktrg hidup dgn makan koko krunch + air kosong je…
sbb mesin ATM rosak…pastu xleh p mana2 sbb xde transport...

Pengajaran yang ktrg dapat, jgn biarkan duit langsung
kosong dlm tgn…sbb kita x jangka apa akan jadi… duit syiling
pun jadila…dari sini la aku mula rajin menabung..haha...
yg paling x leh lupa bila dah dpt mkn nasi, air mata mengalir…
menangis sambil makan nasi…bersyukur sgt2...
sem depannya kami pakat beli periuk
nasi ngan barang2 dapur…telur, sardine, bihun, kicap…
Alhamdulillah lepas tu dah x penah kebulur…
lepas tu tgk koko krunch pun rs muak…huhu…

kenangan ni... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...