Sabtu, 27 Disember 2014

December.... Biarkan berlalu...

Alhamdulillah...masih diberi peluang hdp..maka bertambahlah usia...
apa ada pada usia... 
Usia hanya angka y membezakan pengalaman hdp seseorg...

Tahun ni birthday mcm havoc sikit.. Katil y aku guna owner amik mlm birthday aku..
renew lesen kt jpj sbb pos office system down dr hari rabu..berpusing2 lbh tiga kali 
cari jpj padang jawa...nak parking pun berpusing dua kali...dah amik tiket 
dpt turn y ke 135.. Half day duk kat jpj... Dtg pkul 10 keluar pukul 12.30...

Dan y x disangka boleh tukar battery jam pada tarikh ni jgk... 
Jam kesayangan y dah setahun abis battery..langsung aku pandang sepi...
langsung x terpikir....jam hadiah birthday...

Mungkin sbb ni jgk aku ssh nk move on.......dua tahun dah awak....
senyap tanpa jawapan.....kita pakat lenyapkan tanpa suara...
tanpa keputusan....tanpa ada harapan....
biarkan tanda soal itu disitu.........
pandai2 lah buat kesimpulan....biarkan aku........


ye...restu ibubapa itu mesti ada dlm setiap perhubungan...
tanpanya...................



Khamis, 18 Disember 2014

Family Trip

Assalamualaikum...

minggu yang busy...
curik masa sat nak update blog...
after holiday minggu ni sgt lah busy...
hari tu holiday time cuti sultan selangor birthday..selangor je..
hehe...kami p family trip ke Pangkor...
Best kot sbb ni first time aku p pulau...
kesian kan...
umur dah nk dekat 27 br rs p pulau...

kami p 2 kereta...
perjalanan dlm 2 jam stgh..
parking kereta kat jeti lumut...
selalu kami p teluk batik je..
tp kali ni saje mkn angin release tension..
p jauh sikit...
Pulau Pangkor..

Naik bot dlm 30 minit sampai la pulau pangkor...
terus amik teksi pangkor tambang 20 rggt..
ktrg stay kat Nipah Bay Villa...
ktrg amik pakej...
pakej termasuk bilik, sarapan pagi, island tour, island hopping..

sampai dlm pukul 12.30 kami check in bilik...
dlm pukul 3 ktrg p island hopping..
terus p snorkeling
tp time tu ramai org tgh wat snorkeling,jd x buat
terus p pulau giam...
airnya cantik, jernih...SubhanaAllah...
mandi la puas2...nak balik ktrg just tepon org bot tu..
dlm 6.30 ktrg baru naik...

Esoknya lepas sarapan p mandi pantai lagi..
check out pukul 12 tghhri...
then pusing pulau...
singgah kilang ikan bilis, sotong kering..semua tu la..
pastu singgah muzium pangkor,
kota belanda..
ada satu tempat ktrg x turun..
yang mcm tokong cina..

teksi pangkor hantar terus ke jeti...
ms tu dlm pukul 3 ptg...
punya ramai org beratur nk naik bot...
panjangnya sampai ktrg trip y kedua br bole naik..
dah masuk bot tidur terus...penat kot...

dlm setengah jam sampai la ke jeti lumut...
alhamdulillah...
parking kereta selama 2 hari satu mlm RM18.00
Dlm kereta qaim terus pengsan
sambil pegang keropok...
hehe penat sgt..
apapun trip kali ni best...
Enjoy...

Bajet..
Nipah Bay Villa
Pakej RM 1,280.00
          1 Deluxe room
          1 Family room
          1 standard room
          Island Hopping
          Island Tour
          Teksi hantar ke jeti

Teksi hantar ke chalet RM 20.00

Tiket bot p pulau pangkor pergi balik.
RM 10.00 dewasa
RM5.00 kanak2.. rsnya bwh 4tahun kot free..

Parking kereta kat jeti lumut
RM0.60 sejam

Pergi 10 orang termasuk 2 bdk kecik..
tapi kalau nak santai2 xyah amik pakej...
mmg best..maybe akan pergi lagi...
Wassalam

p/s...gambar malas nk masukkan...
ihsan google je la...


gambar ihsan google image...Pulau Giam












Selasa, 2 Disember 2014

Sakit hati…



Gara2 terima msj br tadi…
Terus menggelegak sgt hati ni dgn rasa marah…
Rasa ringan je mulut sebut perkataan y kurang elok di dengar…
Ye aku bukan mcm ni…
Tapi aku jgk ada limit…

X puas2 ganggu hidup aku….
Menyesal sungguh jumpa org mcm ni…
Mmg aku terhutang budi…
Aku marah ni bukan sbb apa…
Aku dah tolak secara baik…
Cakap elok2…
Dah aku tolak secara baik….
Terus serang aku…
Ckp aku x kenang budi…
Ibarat melepaskan kera yang tersepit…
Hilang respek pada aku…
Muka cantik hati busuk...
Yang paling aku sakit hati…
“tdk akan cium bau syurga org yang dlm hatinya
ada sombong walau sebesar zarah”

woi aku sombong pd ko ada sebab....
dr gangguan2 yang x pekdah dlm hdp aku…
budi ko hanya tlg aku ms aku dlm kesusahan tu je kot..
ko igt budi tu kena balas dgn terima ko sbg suami ke??
Aku lagi hilang respek pd ko...
Dah tu ko tolong pasal apa!!
Nampak sgt x ikhlas…

Rabu, 26 November 2014

Short trip i-city

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Smlm ttb kakak ku telefon ajak p i-city...
wah rezeki jgn ditolak..lagi2 orang nak belanja kan...
sbb abg ipar ada keje, so dia dropkan akk n ank2 buah
kat hotel dlm i-city tu..

lepas habis keje terus drive p i-city..singgah rumah dulu, tukar beg
x jauh mana pun rumah dgn i-city
jumpa la ank buah aku Qaim dan Syadiq nih happy sungguh
lagi2 Qaim...sbb aku makcik paling rapat kot dgn dia..haha

First kami masuk rumah salji...tiket sebelum pukul 6 murah sikit
dewasa RM25, kanak2 RM 20...pastu dlm tu dia bg jaket
tapi kasut, earmuff ke, sarung tgn ke, kena sewa
so kami sewa dua kasut je. sepasang RM10.
dah la aku dpt kasut but kale kuning...serupa phua chu kang betul
dgn baju kurung...tapi pedulik hape..haha
mula2 masuk x rasa sejuk sgt..lama2 dlm 10 minit dah rasa sgt sejuk...
ais mmg licin..bape kali syadiq ngan kakak aku jatuh..haha
best jgk la sampai Qaim x mau keluar...siap main bola dlm tu..
kitorang keluar sbb rs tgn ngan kaki mcm nk beku..
tapi bole masuk lagi kalu dah rs panas kt luar...
means selagi x keluar dr bangunan rumah salji tu korang boleh in and out .

lepas tu ktrg masuk ice age..ktrg masuk sbb tiket promosi
RM5 je sorang...tp x best sgt...xde apa yang menarik
ni depan ice age...Qaim Mahdi



















dah keluar tu kami p trick art museum..tiket RM10 sorang
best jgk sbb x ramai orang...boleh wat mcm2 aksi dkt gmbr 3D tu...
tapi bahagian bwh muzium ditutup pulak...

keluar muzium kami naik bilik sat..sbb dah masuk magrib
solat dulu then lapar pulak...p la melantak kat KFC
nasib x ramai orang lagi...

dah masing2 kenyang ktrg p masuk space mission
x tau la pulak brp fees dia...sbb kakak ku y byr...hikhik
Qaim excited nak tgk satr wars katanya...dah masuk xde pulak
star wars...yang ada transformers, alien vs predator tu..
tp sbb ada sound effect jd mcm kat angkasa...lagi satu laluan mcm kat dlm
kapal angkasa tu....pening weh..lampu dia duk gerak2...
last naik mcm keretapi tu, tembak yang kale merah
tp aku tembak mcm xde pape pun..asik x kena je
last but not least bergambar kat astronout..

dah pening dlm tu turun tangga terus ke House of Horror
memandangkan masing2 hati x kuat mana...x payah masuk...
abg ipar sampai p teman dia makan dulu
lepas abg ipar abis mkn ktrg naik ferris wheels...sorang RM10...
seronok sgt sampai kat atas sekali..tapi kakak aku ni gayat sikit
x berani pandang bawah...

dah turun abg ipar nak rehat masuk bilik...so kitrg teruskan misi..
naik pirates ship...nasib Qaim pas2 je tinggi 120cm
bdk bwh 120 cm xleh naik...bahaya..
ada la dlm 9 orang yang naik masa tu
aku rasa ktrg la penumpang paling sopan...sbb xde terjerit2 bagai...
yang kelakar Qaim, lepas pirates ship tu gerak
terus muka dia berubah...langsung x ckp pape...kecut perut dia
haha..dia jgk excited nak naik...
seronok jgk...mcm main buaian buai laju2 tinggi pohon atap...
dah turun Qaim marah mama dia...haha dia kata xnak
naik lagi pirates...

rs x puas lagi main..tp sbb dah letih...Qaim pun dah start meragam..
aku pun nak balik...p bayar parking kena RM13
ok la tu kot, sbb masuk pukul 5.30 keluar 10.30...sejam RM2...
Pape pun best dpt release tension...
bertambah best sbb org belanja....hahaha
thank you sister...lapp uu so much la...

 

Jumaat, 21 November 2014

berubahlah wahai sahabat



Orang cakap masa lalu jgn igt balik...
kalau boleh delete terus dari memori...
kenangan yang menyakitkan...
lagi2 perkara yang kita xnak ingat...
biarkan ia berlalu pergi...
seboleh2nya cipta memori yang lebih indah
selepas itu...
bina hidup baru.....
cuba la walau beberapa kali rebah....
walau berapa kali rasa nak mengalah....
menangis la sepuas hati mu...

bukannya Allah tidak tahu...
Allah Maha Mengetahui..
bahawa hati kau parah, kecewa,sedih
mengadulah pada dia...
sbb Dia hy mahu kau lebih tabah...
Dia mahu kau igt lebih kat Dia
sepatutnya Dia yang kau cari...
Bukan manusia yang hanya tau menentang...
lagi2 dgn lidah yang tak bertulang....
kata2 pantas saja melukakan.... 
tanpa fikirkan hati yang menahan...

Berubahlah.....
kami hanya kamu berubah....
berubah kepada yang lebih baik...
dari sebelum ni...
sikap dulu kau buang jauh...
jadikan pengajaran...
igtlah marah bukan bermaksud membenci......
sayang bukan tdk boleh dinasihati....



* tak bestnya bila housemate gaduh2 nih.... 






Isnin, 17 November 2014

UUM - Kenangan dulu...





Smlm ada terbaca satu post tentang kehidupan student kat
KL yang makan nasi putih + sup kosong + telur goreng..kongsi…
ramai la yang komen ttg keadaan mrk yang tak cukup makan..
tapi cerita aku ni bukan pasal x cukup makan...
tapi xde duit dlm tgn...kebulur....

Time belajar dulu…kat uum..sintok..kedah...jauh dr keluarga…
masa sem 2 rasanya, semua pelajar dibenarkan balik
sbb ketiadaan air.. aku dgn roommate yang org selangor ni x balik,
duk kat kolej je..save duit..nak cerita transport nak keluar semua xde..
bas pun x masuk kolej… kolej kami jauh atas bukit dan luar
dari kawasan universiti…motor apatah kereta ktrg mmg xde...
so mmg teperuk kat kolej je..xleh p mana2...sekali duit abis langsung..

aku ngan roomate sama xde duit dlm tangan…
konfiden je xpe duit kat bank ada…tup2 mesin ATM rosak…sudah!!
start la kami kebulur…mula la korek makanan yang ada…
koko krunch yang x berusik kami makan..bukan koko krunch
yang mahal tu, tp cap pasar malam..…pastu minum air kosong banyak2…
pastu tidur sbb kononnya dpt lupakan rasa lapar...
kitorang jarang sgt makan meggi…so mmg xde stok meggi…
x baik tuk kesihatan…lepas 3 hari makan koko krunch yang
dah masuk angin ngan air kosong, tekak mula buat hal…muak…
perut lapar..mula la pikir bukan2 dgn roommate.. agak2 nt bila diorang dah
balik kolej kita mati kejung dah kot…kebulur…ttb teringat tabung duit syiling..
korek terus… ada la dlm RM2.90 je..(sbb malas menabung)…
x cukup 3 ringgit.. pastu suh roommate cek
ada duit syiling ke tak…last2 kumpul dpt la RM3.50…dgn gembira
kitrg menapak p café kolej… Alhamdulillah selepas hari keempat ktrg
dpt makan nasi…tu pun kongsi...yang penting lauk kat uum murah…
dgn RM3.50 lauk ikan/ ayam dah boleh dapat..sekali ngan sayur…tapi ktrg kena
pikir utk survive esok hari…pastu x igt hari keberapa
kakak bilik sebelah pun balik… ktrg pun duk sembang2 ngan
akk tu kat pintu..padahal perut lapar gila..…pastu dgn rs segan ktrg ckp..
kak boleh pinjam duit x? sikit je RM10… akk tu pun bagi…
masa ktrg terima tu rs nak menangis… pastu terus dia ty knp…
punyalah ktrg cerita ktrg hidup dgn makan koko krunch + air kosong je…
sbb mesin ATM rosak…pastu xleh p mana2 sbb xde transport...

Pengajaran yang ktrg dapat, jgn biarkan duit langsung
kosong dlm tgn…sbb kita x jangka apa akan jadi… duit syiling
pun jadila…dari sini la aku mula rajin menabung..haha...
yg paling x leh lupa bila dah dpt mkn nasi, air mata mengalir…
menangis sambil makan nasi…bersyukur sgt2...
sem depannya kami pakat beli periuk
nasi ngan barang2 dapur…telur, sardine, bihun, kicap…
Alhamdulillah lepas tu dah x penah kebulur…
lepas tu tgk koko krunch pun rs muak…huhu…

kenangan ni... 

Isnin, 27 Oktober 2014

perhh - ini trademark hang...



Nak cerita..

Aku ada la sorang kawan ni..
Masa belaja kat uum dulu…
Kecik2 ja orangnya…
comel baq hang…
Tapi serius org y kecik2 ni awet muda..
Muka baby face…
Lagi2 kalau lelaki…

Dia ada blog…dulu mmg follow dia lah..
Tapi ntah sbb apa, dia ttp blog tuh…
Frust jgk la…
Sbb aku pembaca setia jgk kot…
Facebook pun dia dah x active…
Mmg menyepikan diri betul la…
Ttb akhir tahun lepas kot dia muncul kembali…
Dia dah buat blog baru…
Siap wat jemputan khas lagi suh tgk blog dia..
Marathon la aku nak baca satu2 entri dia…
Dan x bestnya langsung xleh komen…
Hahaha..Lan, hang mmg kejam…

Awat ttb aku tercerita pasal dia…
Ha..sbb p belek album kat kg…
Banyak gambar dgn dia…
Masa last sem ktrg berjalan kat kedah…

Rindu kedah, rindu uum…
Rindu prof zul,
Rindu geng2 SDG... 
Rindu kat hang…
Hahaha..

tapi y buat aku annoying bila view blog hang akan ada satu column 
" satu org jamaica tgh layan blog gua"
 -_-"

p/s : laptop lepas format hilang teruih gambar2 dulu...waaaaa..nasib dah cuci..



Khamis, 23 Oktober 2014

Bkt cerakah again..

Assalamualaikum...
Hari ni cuti deepavali...
Memandangkan cuti sehari so x balik kg..
Plan ngan rumet jln2 bkt cerakah....
Menikmati keindahan alam....
Sampai je bkt cerakah ramai sungguh manusia..
Kami parking jauh...
Menapak la p entrance...
Cadang mmg x nak naik basikal...
Jalan kaki cukup....
Best....
Berapa byk kalori terbakar....
Masuk pukul 9, keluar balik pukul 1.30....
Penat2 tp mmg release tension.....
Lain kali boleh p lagi...

Selasa, 21 Oktober 2014

TABLO, TAEYANG – EYES, NOSE, LIPS LYRICS



TABLO, TAEYANG – EYES, NOSE, LIPS LYRICS

you left me paralyzed, no cure, no rehab for me
funny that you got the nerve to keep asking me
how i’ve been
you’re the victor in this pageantry
but the only trophy you deserve, catastrophe

i’d rather we be dead to each other
no eulogies said for each other
no “rest in peace”s
the memories got my chest in pieces

i’m praying that your eyes are the first to go
the way they looked when you smiled
the way they opened and closed

and your nose, every single breath against my neck
and then your lips, every empty promise made and said

please fade, fade to black
please fade, fade to black
but the nightmares come back

because your eyes, nose, lips
every look and every breath
every kiss still got me dying
uh, still got me crying

because your eyes, nose, lips
every look and every breath
every kiss still got me dying
uh, still got me crying

forget a promenade, let’s juggernaut,
down memory lane, leave no thought alive
to the slaughter house, i’m taking my pain
time to sever my brain from my heart and soul
my knees are burning hot, but God is cold

I’ve been told, one day you’ll know
too much of heaven’s a sin
after the show, it’s only hell that it brings

so take it slow and let time heal everything
they say that time flies, but you keep breaking its wings

you’ll never fade, fade to black
please fade, fade to black
but the nightmares come back

because your eyes, nose, lips
every look and every breath
every kiss still got me dying
uh, still got me crying

because your eyes, nose, lips
every look and every breath
every kiss still got me dying
uh, still got me crying

you wish me well
you wish me well
i wish you hell

i never wanna look into your eyes again
no, i never wanna hear you breathe again
let me go, let me go
baby, tell me that it’s the end

 because your eyes, nose, lips
every look and every breath
every kiss still got me dying
uh, still got me crying

the tears drive me out of my mind

because your eyes, nose, lips
every look and every breath
your  kiss still got me dying
uh, still got me crying
crying, crying

fade out

Credit: YG Ent

Never trust....



Bismillah…

Boleh atau tidak kita menyalahkan seseorang
atas perkara yang sudah berlaku atas diri kita..
Seseorang yang harus dipersalahkan…
Seseorang yang harus bertanggungjawab…

Sebab apa?

Mungkin sbb diri yang tidak memaafkan..
Lalu salah itu di timpa pada orang lain
Walhal diri sendiri pun ada salahnya..
Tapi untuk menyedapkan hati….
Mungkin….mungkin pada pendapat aku boleh…
Sbb ko nak move on…
Ok ko mmg ada salah, dia pun ada salah…
Kesalahan dia sbb muncul dlm hidup ko..
Dan tinggalkan ko macam tu je..
Itu cerita lain…

Maka itu jadi sbb penyebab yang pertama
kau terjebak dgn situasi sekarang…

tapi bila kau terjumpa dgn org yang salah..
tb2 ko jadi paranoid..
semua kau anggap jahat…
semua ada niat tersembunyi
dsbbkn dua orang ini kau jadi trauma..
trauma berdepan dgn org..
trauma bila ada stalker…
trauma bila no x dikenali masuk..
rimas bila message masuk bertalu2..
dah penipu..x jujur pulak tu..
tertekan..terganggu…
manusia yang x paham bahasa…
bahasa ttg penolakan…
menakutkan….

mmg…sbb dua org manusia ni jgk..
menjadi penyebab..mengubah diri ko…
jgn sesekali percaya pada lelaki..
lagi2 lelaki yang baru muncul dlm hdp ko..
huh..

tapi………………..
tempias paranoid ko dlm x sedar
kena pada mereka yang tidak bersalah…
maaf…








Jumaat, 10 Oktober 2014

Attend seminar...

Bismillah...

Semalam, alhamdulillah dipermudahkan jalan..at first very confident
because I've got friend who's sit besides me.. but plan changed..
you must drive by yourself..oh my Allah...so nervous mmg la ada...
sbb x pernah p tempat tu and tak tau jalan..
actually ada taklimat utk GST.. so company suh la aku attend..
and then berserah pada Allah and try to gain confident...
alhamdulillah mudah je jalannya....

we arrive early, after register carik tempat yang paling selesa...
start pukul 2..then hall pun makin lama makin penuh..
uishh 90% of them are Chinese...
malay? boleh kira pakai jari...

speech pun start...
2.20pm da start pasal GST and masa berlalu pantas..
sedar tak sedar..speaker speech for 2 hours non stop, no break..
wahh..hebat...
she is timbalan pengarah kastam wilayah persekutuan..

tapi...ada la sekali aku terlelap
tu pun 15 minit je..
hehehe
sedar org ketawa dan tepuk tgn...
pastu fokus2...nanti bos nak suh briefing...
halamak!!





Isnin, 1 September 2014

Diari hari tu....

Assalamualaikum....

Nak cerita diari yang terselamat tempoh hari..
baru je operate..
sbb diari tu berkunci...
habis 'rakai' diari tu aku kerjakan...

then dah dapat bukak...
page pertama yang aku nampak date..
01 januari 2004
wow!! sweet 17...
tahun 2004 punya diari....
10 tahun punya memori...
banyak cerita cinta remaja...
banyak cerita ttg Mr. A1..
kemudian Mr. A2...
Then Mr. A3...
Pastu Mr.A4...
last tulisan dlm tu tahun 2007...
exam, pakwe, cintan cintun, gaduh, clash, kecewa, sakit hati...
semua ada...
yang penting tak matang langsung!!

hahahaha....




 mari belajar bahasa banjar
(rakai - rosak)

pss..
br nak publish..ade kt draft..berkepam kot.. 


Isnin, 25 Ogos 2014

Diari oh diari...

Salamunalaik...

Semalam weekend biasa kat kg...
kemas buku2 lama...
barang paling rare yang aku jumpa buku laporan sekolah rendah
dr tahun 1994-1999
dasat sungguh...
buku laporan sekolah agama je tak jumpa..
kalau x mesti ada bukti darjah satu no.1..haha
dan nak jadikan cerita satu kotak penuh barang aku...
tak perasan..so sesi pembakaran bermula...
tetiba mak ckp ni barang kamu xnak simpan ke..
ada diari semua...
pastu terus rushing kt tempat bakar...
barang2 yang penting jgk kot ms belajar UUM
tapi abg ckp ada dua tiga diari yang dia dah campak...
siap perli2...
"aku menangis dlm surau krn dia"
cis dia baca diari aku...kuangjaq...haha
tapi dptla selamatkan satu diari....
belum terbakar...
tapi....
diari tu berkunci....
dan kunci dia dah hilang...
kahkah....
aku pun x tau apa yang aku tulis dlm semua2 diari tu....
sememangnya aku seorang yang rajin beli diari...
tulis dlm diari kadang2....
kalau dikira mesti berpuluh2 diari dah....
isi dalam x tau...
kbai...



Rabu, 20 Ogos 2014

Let it be...


Kalau nak sy pergi...sy akan pergi..
Kalau itu yang awak harapkan....
Tp utk sy give up xkot..
Cuma sy akan move on...
Tapi knp kata2 itu x terucap betul2...
Knp perlu medium lain utk kau menyatakan hasrat...
Apa salahnya kau berterus terang...
Kau mmg sukar dijangka...
Salah aku mungkin...
Sbb kau sudah beri amaran....
"Mungkin aku akan kecewa kan kau utk kali kedua...
Kerana menanti orang y sama..."
Selepas 10 tahun kita berjumpa kembali...
Terima kasih utk waktu y singkat ini...
Terima kasih beri aku keberanian utk berdepan dgn dirimu...
Sy hormat keputusan awak....
Ambil lah sebanyak mana masa utk awak bersendirian....
I'm waiting here..

Isnin, 18 Ogos 2014

weekend yang gembira

Assalamualaikum...

tajuk mmg weekend yang gembira...
sbb tiap kali weekend mmg balik kampung...
Alhamdulillah...
bukan untuk berjimba2..
bukan hanya duduk goyang kaki..
bukan untuk rasa masakan mak tiap minggu..
bukan sbb anak manja....
nope...
tapi mmg banyak kerja..
lagi2 nak dekat kenduri ni...
banyak kerja menanti....
xde masa nak berjimba2...
goyang kaki pun x sempat..
malah sakit kaki ada...
operasi bilik atas...
operasi bilik bawah...
operasi bilik pakaian...
sambil2 jaga atuk...
belum lagi operasi luar rumah...

bila orang tanya boleh x kalau x balik kampung hujung minggu ni?
jawapan mmg x boleh...
alasan...tanggungjawab pada mak tu yang utama...
pelik ke kalau aku ckp banyak kerja kat kampung?
pelik ke kalau isnin selasa aku penat memanjang?
sakit badan luka sana sini...
perkara biasa la kan bila dah banyak kerja...huu


seingat aku sejak ada kereta, boleh kira dengan jari weekend yang x balik kampung...
dan aku mmg terpaksa lupakan hujung minggu dgn kawan2
xde masa untuk diri sendiri...
mak bukan bertambah muda...
bukankah menatap wajah ibu itu menambahkan pahala...
sementara bujang masa hujung minggu terpaksa dikorbankan...
InsyaAllah...semoga Allah nilai usaha yang x seberapa ni...
dan aku gembira......sgt gembira dpt gembirakan ibu...
Alhamdulillah




 




Selasa, 12 Ogos 2014

bangunan dua tanda


mlm td aku bermimpi
bermimpi aku disuatu tempat
yang tidak asing
yang pasti aku akan jadi penghuninya
'bandar' yang semakin hari semakin ramai penghuni...
terpacak dua tanda disetiap bangunan...

aku berdiri di suatu tiang...
ku perhatikan sekeliling
'bandar' itu gelap..
sunyi....
muka mereka sedih.....
lalu pantas saja aku bertanya...
kenapa begitu gelap disini...
sunyi...sejuk...
lalu tahu apa jawapan pakcik itu...

"kerana dosa kami...
dan sekarang kami berharap dr doa anak2 kami..
dari saudara2 kami..."
lalu aku segera menadah tgn...
kusedekahkan Fatihah pada semua ahli dlm 'bandar' itu...

alangkah terkejutnya aku...
tiba2 'bandar' itu menjadi kawasan y terang sekali...
sedih berganti gembira...
muncul ramai orang yg tidak kukenali....

namun di celah2 ramai...
aku tidak jumpa dimana
ayah.....

Al-Fatihah untuk arwah Abah - Hj Osman bin Yusof / Hj Abdul Karim

-bandar yang setiap hari semakin ramai penghuni adalah kubur-

*mimpi yang mmg aku alami...tiada paksaan untuk anda percaya...

Dia - Fauziah Latif





Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu

Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi sehingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi

Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terhalang oleh orang tua

Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya

Isnin, 11 Ogos 2014

Dugaan

Muhasabah diri....
dugaan di pagi hari..
Belum isu kereta aku settle...
kereta mak y aku pinjam side mirror pecah...
Allahuakbar...
nasib sebelah kiri...
so guna front mirror tolak ke kiri sikit..
xnak salahkan sesapa...
walaupun adik aku ada salah sikit kat situ..
xpelah benda da jadi....
pengajaran bg aku...
walau sekecil atau sebesar apapun dugaan 
yang mendatang...
be patient, patient, patient

la tagdob....
jgn marah...
kawal marah kamu...
kerana dgn kemarahan itu membolehkan seseorang itu
menyesal di kemudian hari

now try search a new side mirror....



Ahad, 10 Ogos 2014

Harta karun


Excited!!
tu perasaan aku bila korek2 dpt ubi keledek...
macam cari harta karun....
Alhamdulillah.....
mula2 x semangat nak kemas bukit hijau belakang rumah...
bukit hijau sbb ada longgokan tanah...
pastu mak letak benih kangkung, labu n ubi keledek...
semangat membesar dgn jayanya sayuran mak...
tapi skrg semua daun da rosak kena makan ngan serangga...
so time tuk kemaskan bukit hijau tu
and ratakan balik longgokan tanah...

minggu lepas jumpa tp kecik tapak tgn je..
mula2 aku tarik bahagian tepi...
tp bila kakak korek jumpa ubi besar separuh lengan aku
semangat terus...
 tapi dah nasib aku dpt korek y kecik2 je....

mlm tu rebus ubi...makan dengan garam...
perghhh nikmat...
Alhamdulillah
Syukur...

Selasa, 5 Ogos 2014

Pilihan


Dalam hidup kita takkan lari dari membuat pilihan...
sentiasa ada pilihan...
baik atau buruk
rajin atau malas
nak atau taknak
bahagia atau derita
sekarang aku perlu membuat pilihan
antara pilihan hati atau pilihan mereka
melukakan hati sendiri atau menggembirakan mereka...

aku turuti semua kehendak mereka...
tetapi cuma satu ini sahaja
aku memberontak tidak rela...
adakah aku dikira anak derhaka?

masa depan bukan pada tangan manusia
siapa kita untuk meneka bahagia...
aku bukan Tuhan untuk meneka...
ya aku tahu perkahwinan bukan sehari dua...
ianya ikatan sehati sejiwa...
memikul tanggungjawab bersama...
dan disulami kasih sayang janji setia..
serta ada rasa cinta....

mintak pandangan dr mereka yang berusia..
pandangan mereka pandangan orang tua..
hanya mahu melihat anaknya bahagia...
dengan pilihan mereka...

dan aku.....
adakah terpaksa rela dlm derita...
senyum walau x gembira...
biar hati terus terluka...
demi mereka?


Isnin, 4 Ogos 2014

tanpa bahasa

Lirik Lagu Tanpa Bahasa - Afgan

Kau meminta padaku sepenggal kata
Namun aku berikan cerita
Ku meminta padamu seberkas cahaya
Namun engkau berikan kegelapan

Hanya kenangan yang tersisa
Hanyut dalam sepenggal kisah
Hingga kerap ku hantar asa
Kerinduan memaksa

Tiada sekejap ku terdiam
Tiada sempat ku merasakan
Ku menanti namun kau
Menghilang tanpa bahasa

Kau selalu mengira ku tak merindumu
Namun aku selalu di sisimu
Ku selalu mengira kau mengharapkanku
Namun engkau tak pernah rindukanku

Hanya kenangan yang tersisa
Hanyut dalam sepenggal kisah
Hingga kerap ku hantar asa
Kerinduan memaksa

Tiada sekejap ku terdiam
Tiada sempat ku merasakan
Ku menanti namun kau
Menghilang tanpa bahasa

Selama ku bisa
Ku kan coba melupakanmu

Hanya kenangan yang tersisa
Hanyut dalam sepenggal kisah
Hingga kerap ku hantar asa
Dan kerinduan memaksa

Tiada sekejap ku terdiam
Tiada sempat ku merasakan
Aku menanti namun kau
Menghilang tanpa bahasa







Rabu, 23 Julai 2014

Christina Aguilera Feat A Great Big World - Say Something



"Say Something"
Say something, I'm giving up on you
I'll be the one, if you want me to
Anywhere I would've followed you
Say something, I'm giving up on you

And I am feeling so small
It was over my head
I know nothing at all

And I will stumble and fall
I'm still learning to love
Just starting to crawl

Say something, I'm giving up on you
I'm sorry that I couldn't get to you
Anywhere I would've followed you
Say something, I'm giving up on you

And I will swallow my pride
You're the one that I love
And I'm saying goodbye

Say something, I'm giving up on you
And I'm sorry that I couldn't get to you
And anywhere I would've followed you (Oh-oh-oh-oh)
Say something, I'm giving up on you

Say something, I'm giving up on you
Say something...




Ramadhan kali ini



Salam Ramadhan…
Ramadhan semakin melabuhkan tirainya…
Jujurnya ramadhan kali ini ada sedikit perasaan kehilangan itu…
Kali ini Ramadhan itu sepi…
Kerap kali teringat ttg dia…
Jejak sini, teringat dia…
Jejak sana, teringat dia…
Allahu…
Apa kena dgn aku ni…..
Mungkin sbb di awal perkenalan pd bulan ini…
Mungkin sbb byk kenangan itu di bulan ini….
Dan pengakhirannya pada bulan ini…
Berapa kali dah apply ayat nih…
       


Sbb tu..pls..
Say something I’m giving up on you….
Give up…forget…forgive…let its go…

Selasa, 22 Julai 2014

bedroom for kids

 bestnya kan kalau dapat bilik yang macam ni...
berangan kalau dulu kami kecik2 ada bilik macam ni..hehe
xpe...next generation...insyaAllah
paling minat kaler hijau...
 mmg jatuh cinta la....





 
 
 
 

 


sumber : facebook / google  

Jumaat, 18 Julai 2014

Lirik Lagu Apa Erti Cinta – Aidil



Apa Erti Cinta – Aidil

Rela ku menunggu
Jelma wajah cinta
Biar sempit waktu
Menyesakkan dada
Larikan diriku
Dari semua tanya
Hingga
kan ku temu
Titik jawapannya

 Singkapkan semua indah
Walau di kurungan resah

Apa erti cinta
Hanya satu kata
Namun seluruh
Hidup bernadikan degupnya

Tika hadir cinta
Rasakan getarnya
Jiwa yang kaku
Pasti akan kembali
Dalam hembus nafas cinta

Sesungguhnya cinta
Cuma cebis rasa
Namun penuh daya
Tempuh liku duga

Tak pernah ku gusar
Lewat hadir cinta
Kerana kudratnya
Izin yang Kuasa

Apa erti cinta
Hanya satu kata
Namun seluruh hidup
Bernadikan degupnya

Tika hadir cinta
Rasakan getarnya
Jiwa yang kaku
Pasti akan kembali
Dalam hembus nafas cinta

Apa erti cinta
Hanya satu kata
Namun seluruh hidup
Bernadikan degupnya

Tika hadir cinta
Rasakan getarnya
Jiwa yang kaku
Pasti akan kembali
Dalam hembus nafas cinta

Namun seluruh hidup
Bernadikan degupnya


nak download mp3 kat sini
apa erti cinta 



Isnin, 14 Julai 2014

Along pahang aka Pak Long




Assalamualaikum
Yeay..hari ni cuti…
Tghhari along pahang datang…
Yakni..abang pada mak aku yang duk kat pahang..
Lepas mak balik baru boleh keluar p pekan
Bawak acu gunting rambut, masuk duit kat tabung haji,
Beli barang dapur…
Actually balik tu mmg dah penat…
Rest sekejap pastu masuk dapur…
Masak untuk juadah berbuka…
Dapatlah ikan siakap masak asam, gulai ikan keli…
Tgk jam dah pukul 6.30…
Ok siap..
Baru je nak duduk…tiba2 pak long cakap jom buat mee bandung
“Along ajar…sekejap je buat ni…”
aku xleh wat muka toya dah…angguk jela x bole geleng…
bahan mmg simple..
 bawang merah
 bawang putih
 halia
 serai
 cili kering
 tepung gandum

tu je pun…aku dah penat aku blend semua sekali kecuali tepung tu…
dah mendidih baru masuk tepung…perisakan dgn garam n gula..
celur mee..hiasannya daun sup, bawang goreng, telur rebus,
siap…

time berbuka x sentuh nasi dah…huhu…tu citer sehari pak long aku ada di rumah…

bersambung.....
.
.
.
.
.
.
.
err esoknya along pun balik lepas shopping tikar 3 keping RM100 ... haha
k bye





Selasa, 8 Julai 2014

Bergedil daging

Waktu kerja semalam teringin sgt nak buat bergedil...balik kerja terus buat..menu sampingan untuk berbuka..bahan sangat simple...

Bahan-bahan
4 biji kentang
daun sup
bawang goreng
1 keping daging burger (ramli burger)
garam
lada sulah
1 biji telur untuk menyalut 


Cara-cara
kentang di potong dadu
goreng sampai kekuningan (rebus pun boleh)
daging burger potong kecik2 pastu
rebus daging tadi
tumbuk kentang sampai lumat
lepas kentang lumat bolehlah
letak lada sulah,garam ikut rasa
bawang goreng, daun sup
letak daging
gaul sebati
Kepal satu2 ikut citarasa
Celup dlm telur
Goreng menggunakan minyak yang panas
Siap...hidang

selamat mencuba.. 

panas lagi ni..baru angkat dari kuali...

Isnin, 30 Jun 2014

si hitam2 manis..

Manggis

Manggis (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai "ratu segala buah" sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai "raja segala buah".
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.
Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada 45F.
(copy paste from wikipedia)

Sedikit info pasal manggis...

Smlm menyambut hari first ramadhan...selamat berpuasa... tghhri br ingat nak lelap tp abg p panjat pokok manggis.. banyak betul buahnya.. Alhamdulillah..pokok manggis ni dah lama since aku lahir dah ada pokok ni...tp sejak dua tahun kebelakangan ni pokoknya berbuah balik..tp tahun ni buahnya sgt banyak.. Rezeki Allah bagi... Banyak lagi atas pokok tp stop sebab dah penuh...

"Sentiasa bersyukur atas nikmat yang Allah berikan"


Selasa, 17 Jun 2014

JANIN YANG TERLINDUNGI




Gambar yg disertakan menunjukkan bayi yg baru saja lahir berserta kantung air ketubang yg masih dalam keadaan baik.

Gambar ini berbicara supaya kita semua berfikir bagaimana ALLAH AZZA WA JALLA menjadikan lendiran-lendiran ini sebagai wakil (pelindung) dari seorang janin tatkala ia berada di dalam kandungan ibunya,di saat dia tidak punya siapa-siapa melainkan ALLAH AZZA WA JALLA."

Seorang ulama pernah menyebut: "Tawakkal seorang bayi sangat tinggi melangit,dibandingkan tawakkal kita kepada ALLAH AZZA WA JALLA,bayi tidak mampu berbuat apa-apa dan menyerahkan takdir sepenuhnya untuk diperlakukan apapun,utk dibuang, digugurkan, dibunuh dsb.Tapi ALLAH AZZA WA JALLA Maha Pelindung, sekiranya berkehendak sebaliknya,maka dikirimlah malaikat penjaganya.

Gambar yg cukup mengkagumkan dan membuatkan kita terfikir akan keajaiban ciptaan & kuasa ALLAH AZZA WA JALLA.

itulah kekuasaan ALLAH AZZA WA JALLA


From facebook Ustaz Azhar Idrus

*copy sbb mak ckp aku dulu lahir still dlm kantung ketuban...macam ni rupanya.... terima kasih mak... 

Rabu, 11 Jun 2014

Erat silaturrahim..makan2..

Hari sabtu mlm ahad minggu td kami adik beradik berkumpul buat makan-makan...semua ada...best...walaupun penat...
pg sabtu pakcik kami datang dr pahang...pakcik the only one yang seibu sebapa dgn arwah abah..
aku tenung lama wajah pakcik...curik2 tenung dr jauh...susuk tubuhnya...percakapannya...gelak tawanya...tangannya...dan rupa yang seiras dgn arwah abah.... aku jadi rindu.... rindu sgt pada abah.... pakcik duduk jauh kat pahang...jd kami x berapa rapat dgn dia...x lama lepas tu pakcik pun undur diri...nak p kenduri sedara kami....

Mlm kami bakar2...bakar ayam, ikan keli , mentarang dan otak2...rezeki paklong dan achik aku balik kg..jd paklong dan achik mkn sekali...x lupa wat tahlil untuk arwah abah ngan arwah nenek...

Aku tugas jg mentarang bakar...abg ipar, anak buah dan dua orang kakak x pernah makan mentarang...first time rasa terus nak lagi...hehehe...korang pernah rasa x?? sedap kot.... cengghini ha.. (thumbs up).. mentarang ni banyak kat area sekinchan... dijual di gerai2 tepi jalan area dr sekinchan ke sabak bernam.. harga ikut besar... selalu 1kg RM12 yang besar, RM10 sederhana, RM8 kecil.. berbaloi2...



* baru tau pernah keluar paper... gambar ihsan google.. lau nak tgk mentarang tu mcmmn p search google...


Khamis, 5 Jun 2014

sahabat


Duhai sahabat...
Aku menyepi bukan kerana menyombong diri...
Aku diamkan diri bukan kerana menjauh hati...
tak..bukan kerana itu...
mmg aku dulu lain...
sekarang lain...
tapi...
tolong faham aku wahai sahabat..
lebih lagi pada sahabat lelaki...
tetapi sekarang...
aku lebih manjaga nilai diri...
supaya batasan itu ada hadnya...
tidak mungkin utk perkara yang sia-sia..
lebih menjaga hati dr di jangkiti....
kerana aku ingin menjadi muslimah sejati...
tolong faham wahai lelaki...

jgn kau sangka aku begini-begini..
kerana aku mmg sudah tiada hati...
untuk melayani nafsu duniawi...
mengejar harta dunia apatah lagi....
untuk perbaiki diri..
biarlah jadi muslimah berduri..

insyaAllah...
Allah kuatkanlah hati....






Jumaat, 30 Mei 2014

Ahlan wa Sahlan Sya'aban



Assalamualaikum...
Sunyi x update blog sbb ada masalah peribadi...
Dan ada exam last week...
Nampaknya bulan 5 ni byk yang aku lalui...
Bulan Rejab tempoh yang penuh duri...
Semakin mematangkan diri...
Sunyi bukan bereerti menghilangkan diri...
Tapi lebih mencari maksud diri....
Supaya lebih berhati-hati...
Antara sahabat, kawan dan juga musuh...
Semoga datangnya Sya'aban semakin mendekatkan diri dgnNya...
Dan bersiap menghadapi Ramadhan....
Perlu bangkit utk tidak mudah tersungkur....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...