Rabu, 27 Januari 2016

Kerinduan yang tak tercapai dek akal…..





Rindu yang tak boleh di dakap….
Rindu yang tak boleh bersuara….
Rindu yang tak boleh di sentuh….
Rindu yang tak boleh di lihat….
Rindu yang tak boleh di gapai…
Jauh….terlalu jauh….
Dan takkan pernah berjaya dirangkul di dunia ini….
terlalu sarat dgn kerinduan....
tetapi....
sampaikan rindumu pada Dia, sang pencipta.....
doa sebagai utusan....
untukmu disana...

 




Khamis, 21 Januari 2016

Kuih Tradisional…

 
Assalamualaikum…
Sebut tentang kuih tradisional apa yang terlintas kat fikiran korg dulu…
Cekodok? Tepung pelita? Karipap? Ketayap?.
Haish banyak betul kalau nak sebut kan
Tapi banyak2 kuih ada beberapa kuih fevret aku…

Pernah tak korang nak mkn kuih yang sama je setiap hari…
Sampai satu tahap setelah hari2 kuih yang sama
akhirnya korg kena move on…
Haa…aku pernah…
Masa tu tingkatan 3…
Sampai diorang panggil aku donat…
Dalam masa setahun tu..
Heh setiap hari aku beli donat kat kantin…
Setiap hari kan…sbb tu dpt panggilan donat…
Kecuali makcik kantin x jual…huhu
Nasib muka tak jadi bulat mcm donat…
Time tu mmg rasa tu kuih paling sedap sekali la…
Tapi donat bergula je aku suka…
Bagila Big Apple ke, Donat kaler2 ke…sorry…haha..
I x minat you…
Lepas tu naik tingkatan 4, pindah sekolah…
Donat makcik kantin y sedap tu x dapat dah…
Sedih ooo…terpaksa move on…

Kemudian aku beralih pada kuih puding caramel…
Dah pandai buat hampir setiap hari aku buat…
Habis je buat lagi, jd dessert petang2…
Resepi pun simple sangat…
Lagi2 arwah abah aku pun suka…

Dalam masa yang sama aku jatuh suka kat kuih tepung bungkus…
Masalahnya kedai makcik ni je yang aku suka…
Kalau p pekan mesti beli…
Dah tu pulak kalau lambat je habis…
Tempat lain pernah jgk rasa…
Tapi x sedap n lemaknya xde…
Haha memilih je kau kan
Belajar buatnya idak…

Sekarang ni kalau tanya kuih apa y paling aku suka…
Bingka ubi….wuish taip ni pun aku dah terbayang
Makan plak panas2….
Baru2 ni plak Acu send gambar mak br buat bingka ubi…
Tak ke meleleh air liur kakak dia kat sini….
Sadis sungguh….mak pun dah janji balik kg minggu ni mak ajar buat…
Hoyehhh…
Jgn terkejut bingka ubi tu aku boleh habiskan satu talam…
Yang ni x tau bila masanya nk move on….
Hahaha….

 

Ni bingka ubi baru angkat…
Mak masak dlm periuk Happycall
Atau orang panggil periuk ajaib tu…
Sebab tu nampak leper je…
Nampak tak yang hangit2 tu….
Huwaaa






Gambar pilihan 3

Lalang
Lokasi:Belakang rumah
Camera: Hp sony
tarikh: ??


Isnin, 18 Januari 2016

Terobek student's life..



Assalamualaikum...
Baca kisah y viral skrg ni pasal student kelaparan,
Alhamdulillah untung sekarang ada makanan free..
Tapi siapa cepat dia dapat rasanya..aku pun x pasti…

Bukan nak ungkit, tapi nak mengingat balik je..
Zaman dulu, tak tgk jauh la..10 tahun lepas,
start as student life - tahun 2006.
time tu pun dah ada org yang joli sakan.
Dapat duit ptptn terus habis dlm sebulan..
Dapat satu semester dalam RM3K,
Tolak yuran semua tgl la dlm RM1.2K camtu
Survive la utk 3 bulan lebih…
Tapi pandai la budget. Bukan beli sebarangan…
Selama 3 tahun lebih belaja aku x jalan mana2 pun…
Kawan2 yang lain siap p langkawi, padang besar, 
shopping hujung minggu..
Aku just duk dlm bilik, sbb tau nnt duit tak cukup…
just last sem je ada p rumah prof, mentor SDG.
pastu p muzium padi n rumah Lan..

Lepas tu start sem 4 ke aku wat part time,
Kerja kat makmal computer kolej,
Walaupun tak la dpt byk, tp bolehla cover tuk makan,
tiket balik kg..Alhamdulillah..
Pastu dah jd senior aku ngan roommate bwk periuk nasi…
Bukan x pernah berlapar, aku pernah cerita rsnya dlm entry sebelum ni…
Pasal kes langsung xde duit dlm tgn...
kes tahan lapar jgk la..
tp beruntung jgk la, makanan kat uum murah..

dan ada orang ckp zaman sekarang tak sama dengan dulu...
sekarang barang mahal...GST lagi
yup betul tu...
tapi nak ditekankan kat sini pandai berjimat tu...
setengah student ada yang biar papa asal bergaya...
duit topup lagi, hp mahal2... 
sorang student sorang laptop...untung kan...
aku beli laptop masa sem 3, tu pun harga RM2K.
sebelum tu buat assignment kat lab..
lab komputer kan banyak...
Laptop mahal sungguh dulu..laptop aku pun bukan jenama terkenal
tapi alhamdulillah masih berbakti sampai sekarang
dlm 8 tahun baru 3 kali format... kena pandai jaga..
pendrive 1gb pun harga RM89 , sampai sekarang  masih elok..
tapi pikir2 timbang tara barang dulu pun mahal...
lagi sekarang ada baucer buku...
time kami dulu dengan baki duit tu la beli buku...
sebab tu ramai junior pinjam buku senior...

ni pendapat aku je, x setuju xpe...
yang penting dapat duit ptptn tu jgn terus enjoy..
yang penting pandai manage...
jgn tersedak hujung2 sem tepon mak ayah suh bank in duit...
sedangkan kita x tau betapa susah mak ayah nak dptkan duit...

tapi aku ada kenal sorang kakak ni...
mmg dia pandai manage...bukan kedekut..
dah duit dia kan...
makan x meriah sangat...kdg ambik ikan bilis ngan telur..
pandai pulak tu...selalu dekan..
habis belaja dia siap ada baki dlm RM3K macam tu rasanya... 
bayangkan betapa jimatnya dia...

sekian bebelan aku tuk kali ni..


pendrive zaman study..yang ni dah byk kali format..virus..

Rabu, 13 Januari 2016

Gambar pilihan 2


Menunggu matahari terbit

Camera : Hp Sony Experia L
Date : 07/01/2016 - 07:08A.M
Lokasi : Tepi tingkap 
Edit: No color editing.

Gambar pilihan 1

punya lama carik gambar ni...

camera model: fujifilm A220 A230
tarikh : 31/8/2011 - 5:18 PM
lokasi: rumah aida..
edit: mestilah ada sikit...saturation -photoscape



I will missing this moment...



Bismillah...

tahun ni 2016 tak ambil kelas di masjid...
ada sebab2nya...
tp sebenarnya macam sayang jgk nak lepas...
yela kan, dah dua tahun belajar kat situ...
tp xpela, insyaAllah ada rezeki yang lain...
kawan sekelas pun baya2 mak, baya kakak2..
tahun ni kelas dah mula minggu lepas...
alkisahnya diorang tak tau y daku dah x daftar...
hanya huda sorg je yang tahu...
masing2 tercarik2...aduhai..
Tanya ngan huda, kenapa ramai carik daku kan..
sedangkan daku ni pendiam, huda yang kecoh...
huda bgtau sbb aura daku kuat...
ececeh...haa....

 
 gambar ni satu kelas syariah...
tapi ada jgk yang tak ada...
jamuan kelas akhir tahun lepas...
dua orang ustaz kami adalah seorang hakim..
hebat no...ustaz zainal skrg sambung PHD...
ustaz malik tahun ni dah x mengajar...
schedule dia padat...>_<
k da....


 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...