Isnin, 21 Disember 2015

Teluk Senangin, Perak



Bismillah...

Alhamdulillah,
cuti birthday sultan selangor kali ni kami
p telok senangin, perak...
Perak agaiinnn...11 dan 12 december 2015. 2H1M je...
In sya Allah next time kita p jauh sikit...

Bertolak dr kg pg pukul 10...p 6 biji kereta...
kali ni satu family Hj abd karim p...
cuma adik sorg x p sebab dia keje kl...
kl x cuti...kihkihkih

mula2 terpisah 3 biji kereta kt depan dulu..
tertinggal 3 biji kereta kt blkg...
tunggu la kat tepi jln berdepan sawah pd...
dlm setengah jam kami p konvoi 6 kereta...
alhamdulillah sampai dlm pukul 2.05 ptg

check in bilik...
trip kali ni nk cakap....
chalet x best...serius...nangis dlm hati...
mmg x tempah lagi la kt sini...
kotor dan dia x kemas langsung...
toilet pun rosak...
lalat punya banyak...

yang cuma best kali ni sbb mandi pantai je...
pantai landai...
main air sampai ke tengah paras bahu je...
hujan renyai pun kitorang still duk berendam...
ombak pun best...
yang kelakarnya area situ family kitrg je..
abg2 aku mmg pandai berenang...
yela kecik2 kan selalu berkubang kt parit...
confirm la hebat...
sekali je aku kena telan ombak....
tertelan air pantai sakit kot tekak...
kalau air masuk telinga....
caranya celup jari kat air bersih...
setitik air camtu masukkan kat telinga...
lepas dgr bunyi meletus pusing kepala...
insyaAllah keluar air tu...
buat sampai rs elok....hehe

mlm2 family chalet depan wat karoake
sampai tgh malam...
nak tidur pun x selesa sbb tepi pantai...
asik terjaga sbb dgr ombak makin dekat...
takut Allah turun bala je...
serius mmg takut...
dalam lalai, leka kita..ttb je air naik camne...
Tp ttdo jgk jaga dlm pukul 5 lbh...
mak ajak solat subuh jemaah kat pangkin...

Ya Allah, tenangnya pg tu....
sejuk, deruan ombak x seganas mlm td...
bintang penuh kat langit...
lepas tu jln2 tepi pantai...
kabus tebal di balik bukit...

lepas sarapan mandi pantai lg....
kakak dua org sampai pandai berenang...
then naik pukul 10....
satu je aku ni, alhamdulillah
kulit memang x sunburn....
tp awal2 pg mak suh apply sunblock...
hoooray!!!

then check out pukul 11.30...
start kereta singgah lumut....
sampai kg pukul 5.30
lepas isya' aku terus pengsan.....





Ahad, 20 Disember 2015

Hobi yang pudar…



satu kotak komik...ada satu kotak lagi..ni hobi dr zaman study...


Bismillah…
Korang pernah tak ada satu hobi…
Tp hobi tu perlahan2 hilang dek masa…
Seiring peningkatan umur…
Hobi aku dulu banyak…
Antaranya main badminton,
Berbasikal,
Panjat pokok,
Tulis cerpen…
Tangkap gambar….
kumpul buku...
Membaca…

Nah banyak betul hobi…
Berbasikal dah bukan hobi sbb basikal pun xde…
Panjat pokok dah kena larang…
Sbb tukar title dr budak2 ke remaja ke dewasa…

Tulis cerpen nih hobi yang makin pudar dek zaman
Dulu siap ada buku tulis cerpen…
Tulis cerpen kena imaginasi tinggi…
Ada satu cerpen kitorang tulis pasal masa depan..
Yang kelakar masa depan tu tahun sekarang 2015…
Tapi tgk la apa pun xde seperti yang kita imaginkan..
Heh impian tu ttp ada..
Siap nm aurora lagi…
Punya gigih cari nama2 saintifik tuk bagi nama pada watak…
Kakak sampai menang pertandingan menulis cerpen…
 Awal2 blog pun ada tulis cerpen…
Tapi tergantung…terhenti takat tu je..

Tangkap gambar…
Hmm yang ni kejap ada kejap xde…
Hehe…
Orang kata dimana ada kemahuan disitu ada jalan
Tapi kalau malas apa pun x jadi kan
Kamera xde…kalau ada insyaAllah ada koleksinya…

kumpul buku...
still on going...
apa2 yang menarik perhatian...
bila kumpul buku pasti seiring dengan tabiat membaca kan...

Membaca pulak….
Ini bukan hobi tapi kena jadikan tabiat…
Membaca amalan mulia…
Bacalah walaupun sekeping flyers…
Tu je la kali ni…
Wassalam…

Selasa, 15 Disember 2015

Jawapan or jawaban??

Bismillah 

I know they're someone who's waiting my answer...
And ada kakak ni duk ty..
Nk wat jd sedara...
Tp sampai la ni dok diam ja...sabaq...
org kata kalau
ada jodoh x kemana...
tp duk biaq org tertunggu x baguih gak na...haish...
istiharah dah buat...
nak tunggu pa lagi...
gangguan pun ttb ja muncul balik..
payah na terima je la..ye dok...
dok tunggu2...
Nak tunggu ape lagi kan..
tu dah ada org nak, terima je la...
mmg perasaan xleh paksa...
tp org ckp bercinta lepas nikah lg manis mengalahkan gula...
perasaan tu leh pupuk kan...errr...
Senanye xtau nk habaq mcmmn...
Tu y tulih kt sini..
Ish malu aih.....
Bila nak mai?


Nota kaki: size kasut berapa?

Jumaat, 13 November 2015

Sakit


Sekarang aku x bole lasak macam dulu...x boleh main bola jaring...lompat2...
apatah lg nk berlari...sbbnya aku pun x tau sejak bila pergelangan kaki rs sakit sgt..
Nak turun tangga pun sakit.... Mcm tergeliat...
nak urut x bole....skrg terasa sgt sbb effect berlari dlm hujan hari tu... 
Hmmm yela time lari tu x sedar pun...rupanya esoknya sakit tu tambah teruk....
berdenyut2 pulak....sapu minyak je la.... 
Padan muka aku...

Isnin, 2 November 2015

Rindu Abah

Mlm td mimpi abah....
Sbb bercerita baling belakang ttg peristiwa lalu...
jadi terbawa2 sampai ke mimpi....
dlm mimpi aku nampak abah senyum..
dalam ramai2 tu aku datang dekat...
aku duduk depan abah...
lalu dlm senyum abah tanya...
seolah tahu aku inginkan sesuatu....
apa yang kamu nak sekarang....
aku dgn mata bergenang minta satu perkara..
adah nak peluk abah erat2....
boleh?
lalu abah rangkul aku....
gembiranya hati....seolah bw pergi hati y lara...
dan tenggelam dgn perasaan...
lama.....
tb2 satu suara mengejutkan aku dr buaian mimpi...
Adah bangun!... ..ku lihat jam 6.15
tiap kali jika terlewat aku terdengar sergahan begitu...
Allah...aku rindu.....

Al-fatihah utk hero kesayanganku....


Isnin, 19 Oktober 2015

Hidup, Cinta dan Takdir...



Knp perlu muncul depan saya….
Saya x boleh nak berdepan dgn awak…
Punya payah sy tahan hati…
Punya payah sy balut luka…
Punya susah sy nak bangkit semula…
Tapi bila awak muncul depan mata sy…
Semangat y sy bina, kekuatan y sy kumpul musnah gitu je….
2 tahun aku yakin xkan jumpa dia lg…tp…
betul la s.alam ni x besar pun…
pusing2 akan terserempak jgk…
aku harap sgt..walaupun kau nmpk aku..cubalah pura2 tak nmpk….
Aku akan pura2 tak kenal awk lg…

Macam games hides and seek smlm…
Sungguh2 sy elak utk bertembung dgn awak…
Tgh elok sy belek2 barang…
Tb2 awak sengaja berdiri berhampiran sy….
Mmg saya panic…terus sy buat u-turn…
Awk igt sy akan say hi kt awk ke??
Knp perlu tunjuk kebahagian awk depan sy…
Sy mcm diketawakan dr jauh….

Akibatnya pd aku….
Sakit perut sampai ke hati…
Lelap mata nmpk bayangan dia….
Pusing kanan pejam mata nmpk dia…
Bangun pg basuh muka nmpk lagi…
Sampai jadi mata panda pg isnin ni…

Orang ckp…..
Ko gila ke x move on…
dia bahagia dgn keluarga dia…
Why ko nak jatuh terduduk kat sini
Menangis utk org y x mungkin jd hak ko…
tolong bangkit..hadap realiti...

Bukan....aku tau aku kena move on…
Tapi hati ni aku x boleh nak tipu…
Dalam senyum aku, dalam happy2 aku…
Parut tu masih ada…
Pura2 tabah…mustahil bg aku…


“Masa adalah ubat paling ampuh, angkat tgn dan doa…y penting redho”
 -Dr.Fadzilah Kamsah-



Selasa, 13 Oktober 2015

My Sunflower

Tb2 mlm ni x dpt nak lelap mata....
Apa y
cuba aku fikir pun x dpt nak dirungkaikan dgn kata2..... 
Biarlah terpendam di situ....
Bukan x pernah rasa dikecewakan dan kecewakan org...byk kali...
Pengalaman lalu buat hati rs serik...
Malas nak layan....
Kalau nak boleh stay,
kalau xnak you can leave...
Mcm senang je ckp…
tapi susah nk buat....
Biarlah.... Lupakan...

Nak cerita benda lain...
Belek2 album dlm instagram... 
Awal2 buat insta...
Terjumpa bunga ni...
Pemberian dr sidia....
First time dia proposed... 
Aku terima dgn hati gembira...
Bunganya kembang mekar....
Cerah warnanya menarik perhatian kumbang... 
Tp bunga tu x tahan lama macamla kisah kita....
Cukup la bunga tu disorok dr matahari...
Tanpa air...
Mati sendiri....
Macam tu la kita....



Isnin, 12 Oktober 2015

People



Ada dua jenis perangai manusia kat dunia ni yang boleh bikin marah…

Antaranya tak reply msj…

Satu pesen ni alasan sibuk..banyak kerja…
msj sepi takde jawapan…tunggu reply msh tu berjam2 sampai abis 
battery sbb main game…dah tu pulak ckp kita x paham dia…
macammn nk phm, cubala ckp awal2 hari ni sy ada kerja luar, 
ptg ni main bola..tghhri ada assgmnt…
Ini msj dua hari lepas br reply hari ni…
Kes mcm ni kalau nk mintak tolong urgent mmg susah la jwbnya….
pastu bila kita start msj dia tp kita sambil2 tgh buat something, 
then dia boleh ckp sorry sy mengganggu awk kan, awk buatla kerja…
Haish mmg tambah benggang kot….sape yang ganggu sape kan
Mcm kita lak terhegeh2 nak kat dia….
Sampai malas dah nk msj…lantak p la…
Hidup ni roda, awak akan rasa apa y saya rasa skrg ni…

Satu jenis lagi, dia mmg sibuk, tp msj ttp akan dijawap, 
sorry sy tgh buat kerja sekarang….Msj nnt ye…
pastu esok pg2 dia akan reply sorry mlm td sy bz sikit…
minggu ni nak kena audit..…so mmg kita paham la kan…..
tak2…yang dia ni kawan rapat yang special..ada dlm kenangan aku…

Hmm kadang2 terfikir gak…aku ni perangai bdk2 sgt ke…
I’m not attention seekers… but please appreciate when I’m still here…

K bye…


  

Jumaat, 9 Oktober 2015

Waktu


Saudariku…

Ambillah waktu untuk berfikir…
Itu adalah sumber kekuatan..

Ambillah waktu untuk berdoa,
Itu adalah sumber ketenangan..

Ambillah waktu untuk belajar,
Itu adalah sumber kebijaksanaan,

Ambillah waktu untuk berehat,
Itu adalah sumber kesegaran..

Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai,
Itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.

Ambillah waktu untuk beramal,
Itu adalah kunci menuju syurga..


Jumaat, 18 September 2015

Bunga pilihan

Salam jumaat semua...

Rasanya perempuan dan bunga x dpt dipisahkan kan..
setiap orang ada bunga kesukaan masing2...
dan kadang2 bunga jd lambang orang yang bercinta...
bagi tiga kuntum bunga ros merah ada tafsiran sendiri..
Ros putih tafsiran lain, ros kuning lain...
aku x pandai bab2 bunga ni...
dan kurang minat jgk...
tapi betul la org ckp...
bila seseorang bg kita bunga automatik mcm dihargai je...
bukan la nak romantik bagai, tp lebih pd tunjuk kasih sayang tu...
yela lelaki kan susah nak ckp sayang awak, i love you ke...
kadang2 diorang lagi xde feel nak bg bunga...
bertuah la empunya badan kalau suami jenis sentiasa menghargai isteri...
bagi suprise bunga...ttb je bunga ada dlm kereta...
xpun balik rumah bunga segar ada atas meja...
siap ada kad ucapan khas, bonus coklat fevret isteri...
ha tu org lain..aku x suka coklat...
apa2 jenis bunga la, jangan bunga tahi ayam sudah...huhu

so sbnrnya aku ada satu bunga yang aku paling suka.....
semua bermula bila seseorang hadiahkan aku bunga tu...
siap dlm poly-bag lagi...
x ingat apa makna dia bg tu...
cerita lama, tp ttp meninggalkan kesan dlm hati....
ye yang pasti bunga tu sentiasa pandang ke arah matahari...
apa pun terjadi ttp pandang ke depan
jgn menoleh ke belakang....






Selasa, 1 September 2015

Ulser mulut.

Asslamualaikum..
Perkara paling sakit bila ada ulser kat mulut,
sometimes org panggil mata ikan...
lagi2 bila pakai braces..bibir luka sbb kena bracket
sejak pakai braces setiap bulan kena ulser..
Nak senyum susah, nak makan susah...Allahu..

Sebab-sebab boleh jadi ulser
   1 - Tergigit / terkena benda tajam/terkena bracket braces.
   2- Kurang zat besi, asid folik dan vitamin B2.
   3- Jangkitan kulat, bakteria
   4- Ada orang cakap biarkan perut kosong dlm jangkamasa waktu yang lama..kena cepat2 makan..
   5- Kurang minum air.

So cara rawatan, kerap kumur2 dengan ubat kumur2/ listerine.then sy ada beli cover bracket..so pasang kat bracket y terkena ulser tu..ataupun tampal wax kat bracket..
Beli ubat kat farmasi, tak pun kalau korang boleh tahan sakit letak garam kasar kt tempat ulser.
Pedih mmg pedih tapi mmg berkesan...selalu guna garam je kalau terlalu berdenyut..sbb garam tu nt akan menyebabkan tmpt ulser jadi kebas, so kurang sakit..
tapi mula2 letak garam siap sedia tahan sakit..cara ni x sesuai bagi orang yang tak tahan sakit..

dan waktu menulis ni pun ada dua ulser..bawah lidah x bp sakit tp susah nk nguyah..Alhamdulillah da ok sikit..satu lagi bibir sebelah kanan...y ni masih baru...adehhh...

Ujiann..





Khamis, 25 Jun 2015

The important thing in my life..



 
thanks google image
Forgetful la kau ni… cermin mata pun boleh hilang…
Betul2 hilang ingatan mn aku letakkan benda penting dlm hidup nih…
Tanpanya pandangan kabur, tak jelas…Allah.. hilang nikmat utk melihat keindahan alam ciptaan mu dgn jelas…
Terpaksa p kerja tanpa cermin mata sbb dah lambat…
Lagipun kalau carik dlm keadaan tergesa2 confirm xkan jumpa…

Still lg boleh drive walaupun semua signboard jln mmg kabur...
Bwk slow2 la kan
Nasib siang hari, kalau mlm mmg x boleh gerak dah…
My big hero pulak xde kat sini…
Haissh dia sedang bergembira di kg dan melupakan aku…huhu sedih!..
Xkanlah semua masalah nk mengadukan…
Pandai2 berdikari…selama ni boleh kan sorg2…
insyaAllah, sakit kepala ada ubatnya…
jgn nk harapkan org, kau yang pelupa bijak!..
Padan muka aku…

Harap2 ptg ni x hujan…supaya boleh drive dgn tenang….
Oh cermin mata…already miss you…

Sabtu, 23 Mei 2015

Anak2 Soleh

Assalamualaikum...

Alhamdulillah setelah sekian lama blog sunyi sepi..
hari ni tgn gatal nk menaip..

Alhamdulillah....Alhamdulillah..
Kak Ipar dan Kakak dah selamat bersalin...
Abg dpt anak lelaki, kakak dpt anak perempuan..
Unik sekali namanya
sebab dah jarang orang guna nm Abdul kan...
Hannah Imani dah jadi kakak...makin bijak sekarang...
pastu kena panggil dia kakak jgn sekali panggil dia adik dah...
10 orang dah anak buah...Alhamdulillah

-Muhammad Iman Rida bin Osman
-Qaim Mahdi bin Osman

-Fatimah binti Khalid
-Fashihah binti Khalid
-Amir Muhammad bin Khalid
-Zahirah binti Khalid
-Muhammad Haidar bin Khalid

-Hannah imani bin Mohd Nazim
-Hasya Iz Zulfa binti Mohd Nazim

-Abdul Zarif Naufal bin Abdul Rauff

Semoga jadi anak y soleh dan solehah anak2 buah kesayanganku...

Andak sayang korang semua..

Credit to Google



Selasa, 14 April 2015

Melupakan seseorang




1 –  Barang2 pemberian dia xyah simpan, sedekahkan atau bagi la kat sape2..lagi sadis p buang je..

2 -  jgn p tempat yang biasa korang date dulu…jalan y korang selalu lalu kalau boleh elak je dari korang terimbau2..

3 – no hp dia, no tel rumah buang je, x yah simpan…nt gatal je tgn korang nk whatsapp la msj la…

4 -  FB ke instagram ke remove je dia dr friendlist…kalau x mesti terpampang je kat wall kita kalau tetiba sidia update benda baru, lepas tu gatal la tgn ko klik tgk, pastu merana sendiri…

5- Lagu2 jiwang xyah la layan, nanti dok terbawak2 kekecewaan tu kedalam mimpi…

6 – Cipta kebahagian sendiri, cari hobi baru, alih perhatian pada benda y boleh hilangkan ingatan kita pada dia…

7 – Last kembalilah kepada Allah…time bercinta dulu selalu lupakan Allah, time dah kecewa ni la ngadu la puas2 kat Allah, xkan la time kecewa pun nak lupakan Allah jgk..Quran bykkan baca...


* tapi aku ni dari no.1 sampai no 5 tu aku x wat…pandai ckp kan tapi x buat… hati kental beb…padan muka aku…kahkahkah


Jumaat, 10 April 2015

You Don't Know - Westlife



"You Don't Know"

[Bryan:]
Oh yeah yeah
Yeah yeah yeah
Nobody knows me
Yet everyone knows my name
Some people judge me
Not knowing that I'm the same
Thanks for the offer
But I keep my old
friends always
But then I get lonely
Counting the endless days
Are you here for me at all?
Do you care for me at all?
Well, this time now I
know I ain't standing alone no more
Cos all I want is love
Someone who can share the pain I feel
And the eyes that stare
Won't stare at me no more
Cos all I need is time
Time for me to open up and show
The person I am
The person you think you know
You don't know
You don't know

[Mark:]
Some heartfelt emotion
Creeping from deep inside
Cause being this person
Is all I've got left to hide
Were you here from me at all?
Did you care for me at all?
Last time I was told
I ain't standing alone no more
All I need is love
Someone who can share the pain I feel
And the eyes that stare
Won't stare at me no more
And all I need is time
Time for me to open up and show
The person I am
The person you don't know
You don't know
You don't know

Its Friday

Ihsan GOOGLE - Nankai Love


Assalamualaikum..

Kenapa tiba2 hari ni macam perasaan sedih dtg...
rasa nak menjerit, rasa nak nangis...
kenapa erk...kenapa???

Bbrp hari da decide, mlm ni x pergi kelas
ptg terus pecut balik kg..
dlm seminggu ni byk betul bermain dgn emosi...
pasal hati perasaan y kena reject berkali2...(tp xpnh serik)...
pasal bdk rumah main letak je barang x kemas...(tmpt solat tu-igt stor ke hape)
pasal budak bilik depan alihkan almari tp tuan rumah x bg..
(tb2 mengaku tuan rumah)
pasal interview..(pikir byk kali x dpt pun xpe)
pasal new systems kat opis..(GST punya pasal)
arhghh semuanya pasal tu pasal ni....
rs macam Ya Allah....
kuatkan lah hati aku...tabahkan lah jiwa...

so mmg amik satu2 utk settle...
hati dan perasaan tu buang la jauh2...
jgn berharap pada yang x sudi...tampar diri sendiri k..
letak barang x pandai kemas tarik nafas kemas diam2...
tmpt solat jgn usik...itu prinsip...situ bukan stor...
alihkan almari pulak bukannya "tuan rumah" tu duduk bilik tu..
lgpun ktrg x jual la meja solek tu..just alihkan bagi ruang dlm bilik..
ciss boleh perang besar pasal ni.....cubala berkompromi...
lantak biar je situ...aku y suh alihkan...nmpk keras kepala tp ada sbb..
interview pulak sanggup ke nak korbankan hari sabtu...wahhh x sanggup..
x dapat pun xpe...lagipun lady bosss...ohhhh
new systems hmmm kena pikir...

Astagfirullah...
salam jumaat..



Isnin, 26 Januari 2015

3 tahun berlalu




sambungan dr entry sebelum ni perpisahan terakhir
26 january 2012 - 26 january 2015

3 tahun sudah berlalu..namun peristiwa itu masih jelas di minda..
mana mungkin pernah ku lupa..
sentiasa teringat, terbayang setiap detik keadaan ketika itu..
di hening mlm, di kelilingi manusia  yang seolah2nya 
tdk pernah aku lihat sebelum ini…
kereta y bergerak perlahan di sebelah kiriku….
Wajah2 yang memandang aku dgn sayu..
pantas saja aku melangkah laju…
jalanku yang agak laju semakin perlahan mengorak langkah…
tdk jauh dr situ…sekujur tubuh kaku diam tanpa nafasnya..
langkah terhenti, namun digagahi jua….
Tanpa sedar airmata laju jatuh membasahi pipi….
Ku hampiri jasad kaku itu…
Ku goncang tubuhnya….
Ku panggil dirinya…
Abah!! namun tiada balasan… air mata tdk dpt di tahan..
Hari itu aku kehilangan insan yang paling ku sayang…
Insan yang paling aku hormat…
Insan yang kemana2 sentiasa aku bawa namanya…
Baru ptg itu aku melihat dia senyum padaku
Ptg itu dia berkata2 dgn ku…
Malam itu Allah takdirkan dia pergi dr hidup kami….
Pergi yang takkan kembali….
Aku duduk disisinya sementara menunggu polis sampai…
Pandanganku kosong, fikiranku buntu….
Mulut kumat kamit menyebut Ya Allah, Abah…
Sehingga ada seorang pakcik yang menenangkan aku…
“sabarlah nak, jgn kau menangis meratapi pemergian dia”
aku tahu pakcik, tapi air mata itu tdk mungkin dpt ku tahan…
ye aku kena kuat…aku kena temani jasad abah di situ..
adik perempuan ku pengsan, acu menangis di rumah,
mak dan along carik dokumen penting y perlu dibwk
adik beradik y lain dlm perjalanan balik….
Sedara mara hilang entah ke mana…
Sorang2 disitu diperhatikan oleh org y x dikenali…
Sehingga polis sampai, mak n along ikut ke hospital..
Tinggal aku dan adik di tempat kejadian…
Adik ku pengsan utk kali ke dua…
Terpaksa ku papah dia ke rumah…
Tinggallah kami bertiga dirumah menanti adik beradik sampai…
Kami diam membisu….
Masing2 berharap ini hy mimpi….
Namun bila sorg2 kakak dan abgku muncul…
Baru sedar kejadian itu adalah reality…..
Sehingga ke pg aku tdk boleh melelapkan mata…
Masih terasa hangat tgn abah yng ku genggam smlm….
Pg jumaat itu sunyi….suasana muram…
Kami kena redha, perjalanan abah di dunia sudah berakhir…
Tenanglah duhai Abahku……
Sesungguhnya aku merinduimu…..

Dari anakmu…..











Khamis, 15 Januari 2015

Carbonara meatball cheese



Assalamualaikum
Dah lama perancangan nak buat 
baked carbonara meatball cheese nih
lastly smlm craving sgt...
lepas siap2 pasang katil baru..
terus buat..

Bahan2 x berapa cukup..
buat je apa yang ada

Bahan2
meatball - sy guna yang vegie..
1 tin carbonara krim - prego
susu segar - supaya krim x pekat (sy x guna)
1/2 biji capsicum hijau
1 biji bawang Holland
 4 keping chesdale
Parmesan / Mozarella cheese

tumis capsicum dgn bawang guna minyak y sikit..
jgn lama nnt layu sgt x sedap..angkat..letak tepi
 masak meatball guna minyak y sikit n api perlahan...
masak carbonara krim sampai mendidih..
nak sedap letak oregano, lada hitam y dah ditumbuk..tp
bahan cek tak lengkap..so x letak pun..

 siap letak dlm bekas masukkan semua sekali bahan2 tadi...
Letak chesdale...and tabur la byk2 mozarella cheese ke...
tp sbb mozarella chesse xde letak chesdale je..
bakar lebih kurang 5 minit dlm oven..
siap....
makan begitu saja pun sedap...
kalau ada spageti lagi sedap...hehe
sy mkn dgn roti je... 
selamat mencuba...
kalau nak cuba ler...
k...





 inilah hasilnya....
 

 

Jumaat, 9 Januari 2015

Kalendar Masjid Negeri Selangor 2015

Assalamualaikum
Sape2 nak download kalendar masjid negeri 2015 boleh klik link di bawah..
terima kasih..

Kalender-MSSAAS-2015

kelas pengajian bersijil di masjid dah start...
tahun ni kelas buat dekat bilik seminar..
ada 65 penuntut...bermacam2 latar belakang..
ada yang sudah bersara, bekerja dan paling muda lepasan SPM...
kelas agak besar jd tumpuan agak x fokus disitu...
kawan2 dr kelas sebelum ni ramai yang ada..dua tiga org je
yang tak dpt nak teruskan utk tahun ni...
still dgn ustaz yang sama...cuma kelas pengajian syariah islamiyah
ustaz lain...kita tunggu mlm nnti...
semoga tahun ni lebih baik dr sebelum ni...
insyaAllah...

gambar ihsan Google


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...