Rabu, 26 November 2014

Short trip i-city

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

Smlm ttb kakak ku telefon ajak p i-city...
wah rezeki jgn ditolak..lagi2 orang nak belanja kan...
sbb abg ipar ada keje, so dia dropkan akk n ank2 buah
kat hotel dlm i-city tu..

lepas habis keje terus drive p i-city..singgah rumah dulu, tukar beg
x jauh mana pun rumah dgn i-city
jumpa la ank buah aku Qaim dan Syadiq nih happy sungguh
lagi2 Qaim...sbb aku makcik paling rapat kot dgn dia..haha

First kami masuk rumah salji...tiket sebelum pukul 6 murah sikit
dewasa RM25, kanak2 RM 20...pastu dlm tu dia bg jaket
tapi kasut, earmuff ke, sarung tgn ke, kena sewa
so kami sewa dua kasut je. sepasang RM10.
dah la aku dpt kasut but kale kuning...serupa phua chu kang betul
dgn baju kurung...tapi pedulik hape..haha
mula2 masuk x rasa sejuk sgt..lama2 dlm 10 minit dah rasa sgt sejuk...
ais mmg licin..bape kali syadiq ngan kakak aku jatuh..haha
best jgk la sampai Qaim x mau keluar...siap main bola dlm tu..
kitorang keluar sbb rs tgn ngan kaki mcm nk beku..
tapi bole masuk lagi kalu dah rs panas kt luar...
means selagi x keluar dr bangunan rumah salji tu korang boleh in and out .

lepas tu ktrg masuk ice age..ktrg masuk sbb tiket promosi
RM5 je sorang...tp x best sgt...xde apa yang menarik
ni depan ice age...Qaim Mahdi



















dah keluar tu kami p trick art museum..tiket RM10 sorang
best jgk sbb x ramai orang...boleh wat mcm2 aksi dkt gmbr 3D tu...
tapi bahagian bwh muzium ditutup pulak...

keluar muzium kami naik bilik sat..sbb dah masuk magrib
solat dulu then lapar pulak...p la melantak kat KFC
nasib x ramai orang lagi...

dah masing2 kenyang ktrg p masuk space mission
x tau la pulak brp fees dia...sbb kakak ku y byr...hikhik
Qaim excited nak tgk satr wars katanya...dah masuk xde pulak
star wars...yang ada transformers, alien vs predator tu..
tp sbb ada sound effect jd mcm kat angkasa...lagi satu laluan mcm kat dlm
kapal angkasa tu....pening weh..lampu dia duk gerak2...
last naik mcm keretapi tu, tembak yang kale merah
tp aku tembak mcm xde pape pun..asik x kena je
last but not least bergambar kat astronout..

dah pening dlm tu turun tangga terus ke House of Horror
memandangkan masing2 hati x kuat mana...x payah masuk...
abg ipar sampai p teman dia makan dulu
lepas abg ipar abis mkn ktrg naik ferris wheels...sorang RM10...
seronok sgt sampai kat atas sekali..tapi kakak aku ni gayat sikit
x berani pandang bawah...

dah turun abg ipar nak rehat masuk bilik...so kitrg teruskan misi..
naik pirates ship...nasib Qaim pas2 je tinggi 120cm
bdk bwh 120 cm xleh naik...bahaya..
ada la dlm 9 orang yang naik masa tu
aku rasa ktrg la penumpang paling sopan...sbb xde terjerit2 bagai...
yang kelakar Qaim, lepas pirates ship tu gerak
terus muka dia berubah...langsung x ckp pape...kecut perut dia
haha..dia jgk excited nak naik...
seronok jgk...mcm main buaian buai laju2 tinggi pohon atap...
dah turun Qaim marah mama dia...haha dia kata xnak
naik lagi pirates...

rs x puas lagi main..tp sbb dah letih...Qaim pun dah start meragam..
aku pun nak balik...p bayar parking kena RM13
ok la tu kot, sbb masuk pukul 5.30 keluar 10.30...sejam RM2...
Pape pun best dpt release tension...
bertambah best sbb org belanja....hahaha
thank you sister...lapp uu so much la...

 

Jumaat, 21 November 2014

berubahlah wahai sahabat



Orang cakap masa lalu jgn igt balik...
kalau boleh delete terus dari memori...
kenangan yang menyakitkan...
lagi2 perkara yang kita xnak ingat...
biarkan ia berlalu pergi...
seboleh2nya cipta memori yang lebih indah
selepas itu...
bina hidup baru.....
cuba la walau beberapa kali rebah....
walau berapa kali rasa nak mengalah....
menangis la sepuas hati mu...

bukannya Allah tidak tahu...
Allah Maha Mengetahui..
bahawa hati kau parah, kecewa,sedih
mengadulah pada dia...
sbb Dia hy mahu kau lebih tabah...
Dia mahu kau igt lebih kat Dia
sepatutnya Dia yang kau cari...
Bukan manusia yang hanya tau menentang...
lagi2 dgn lidah yang tak bertulang....
kata2 pantas saja melukakan.... 
tanpa fikirkan hati yang menahan...

Berubahlah.....
kami hanya kamu berubah....
berubah kepada yang lebih baik...
dari sebelum ni...
sikap dulu kau buang jauh...
jadikan pengajaran...
igtlah marah bukan bermaksud membenci......
sayang bukan tdk boleh dinasihati....



* tak bestnya bila housemate gaduh2 nih.... 






Isnin, 17 November 2014

UUM - Kenangan dulu...





Smlm ada terbaca satu post tentang kehidupan student kat
KL yang makan nasi putih + sup kosong + telur goreng..kongsi…
ramai la yang komen ttg keadaan mrk yang tak cukup makan..
tapi cerita aku ni bukan pasal x cukup makan...
tapi xde duit dlm tgn...kebulur....

Time belajar dulu…kat uum..sintok..kedah...jauh dr keluarga…
masa sem 2 rasanya, semua pelajar dibenarkan balik
sbb ketiadaan air.. aku dgn roommate yang org selangor ni x balik,
duk kat kolej je..save duit..nak cerita transport nak keluar semua xde..
bas pun x masuk kolej… kolej kami jauh atas bukit dan luar
dari kawasan universiti…motor apatah kereta ktrg mmg xde...
so mmg teperuk kat kolej je..xleh p mana2...sekali duit abis langsung..

aku ngan roomate sama xde duit dlm tangan…
konfiden je xpe duit kat bank ada…tup2 mesin ATM rosak…sudah!!
start la kami kebulur…mula la korek makanan yang ada…
koko krunch yang x berusik kami makan..bukan koko krunch
yang mahal tu, tp cap pasar malam..…pastu minum air kosong banyak2…
pastu tidur sbb kononnya dpt lupakan rasa lapar...
kitorang jarang sgt makan meggi…so mmg xde stok meggi…
x baik tuk kesihatan…lepas 3 hari makan koko krunch yang
dah masuk angin ngan air kosong, tekak mula buat hal…muak…
perut lapar..mula la pikir bukan2 dgn roommate.. agak2 nt bila diorang dah
balik kolej kita mati kejung dah kot…kebulur…ttb teringat tabung duit syiling..
korek terus… ada la dlm RM2.90 je..(sbb malas menabung)…
x cukup 3 ringgit.. pastu suh roommate cek
ada duit syiling ke tak…last2 kumpul dpt la RM3.50…dgn gembira
kitrg menapak p café kolej… Alhamdulillah selepas hari keempat ktrg
dpt makan nasi…tu pun kongsi...yang penting lauk kat uum murah…
dgn RM3.50 lauk ikan/ ayam dah boleh dapat..sekali ngan sayur…tapi ktrg kena
pikir utk survive esok hari…pastu x igt hari keberapa
kakak bilik sebelah pun balik… ktrg pun duk sembang2 ngan
akk tu kat pintu..padahal perut lapar gila..…pastu dgn rs segan ktrg ckp..
kak boleh pinjam duit x? sikit je RM10… akk tu pun bagi…
masa ktrg terima tu rs nak menangis… pastu terus dia ty knp…
punyalah ktrg cerita ktrg hidup dgn makan koko krunch + air kosong je…
sbb mesin ATM rosak…pastu xleh p mana2 sbb xde transport...

Pengajaran yang ktrg dapat, jgn biarkan duit langsung
kosong dlm tgn…sbb kita x jangka apa akan jadi… duit syiling
pun jadila…dari sini la aku mula rajin menabung..haha...
yg paling x leh lupa bila dah dpt mkn nasi, air mata mengalir…
menangis sambil makan nasi…bersyukur sgt2...
sem depannya kami pakat beli periuk
nasi ngan barang2 dapur…telur, sardine, bihun, kicap…
Alhamdulillah lepas tu dah x penah kebulur…
lepas tu tgk koko krunch pun rs muak…huhu…

kenangan ni... 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...