Isnin, 30 Jun 2014

si hitam2 manis..

Manggis

Manggis (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai "ratu segala buah" sementara buah durian (Durio spp.) dikenali sebagai "raja segala buah".
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.
Manggis antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada 45F.
(copy paste from wikipedia)

Sedikit info pasal manggis...

Smlm menyambut hari first ramadhan...selamat berpuasa... tghhri br ingat nak lelap tp abg p panjat pokok manggis.. banyak betul buahnya.. Alhamdulillah..pokok manggis ni dah lama since aku lahir dah ada pokok ni...tp sejak dua tahun kebelakangan ni pokoknya berbuah balik..tp tahun ni buahnya sgt banyak.. Rezeki Allah bagi... Banyak lagi atas pokok tp stop sebab dah penuh...

"Sentiasa bersyukur atas nikmat yang Allah berikan"


Selasa, 17 Jun 2014

JANIN YANG TERLINDUNGI




Gambar yg disertakan menunjukkan bayi yg baru saja lahir berserta kantung air ketubang yg masih dalam keadaan baik.

Gambar ini berbicara supaya kita semua berfikir bagaimana ALLAH AZZA WA JALLA menjadikan lendiran-lendiran ini sebagai wakil (pelindung) dari seorang janin tatkala ia berada di dalam kandungan ibunya,di saat dia tidak punya siapa-siapa melainkan ALLAH AZZA WA JALLA."

Seorang ulama pernah menyebut: "Tawakkal seorang bayi sangat tinggi melangit,dibandingkan tawakkal kita kepada ALLAH AZZA WA JALLA,bayi tidak mampu berbuat apa-apa dan menyerahkan takdir sepenuhnya untuk diperlakukan apapun,utk dibuang, digugurkan, dibunuh dsb.Tapi ALLAH AZZA WA JALLA Maha Pelindung, sekiranya berkehendak sebaliknya,maka dikirimlah malaikat penjaganya.

Gambar yg cukup mengkagumkan dan membuatkan kita terfikir akan keajaiban ciptaan & kuasa ALLAH AZZA WA JALLA.

itulah kekuasaan ALLAH AZZA WA JALLA


From facebook Ustaz Azhar Idrus

*copy sbb mak ckp aku dulu lahir still dlm kantung ketuban...macam ni rupanya.... terima kasih mak... 

Rabu, 11 Jun 2014

Erat silaturrahim..makan2..

Hari sabtu mlm ahad minggu td kami adik beradik berkumpul buat makan-makan...semua ada...best...walaupun penat...
pg sabtu pakcik kami datang dr pahang...pakcik the only one yang seibu sebapa dgn arwah abah..
aku tenung lama wajah pakcik...curik2 tenung dr jauh...susuk tubuhnya...percakapannya...gelak tawanya...tangannya...dan rupa yang seiras dgn arwah abah.... aku jadi rindu.... rindu sgt pada abah.... pakcik duduk jauh kat pahang...jd kami x berapa rapat dgn dia...x lama lepas tu pakcik pun undur diri...nak p kenduri sedara kami....

Mlm kami bakar2...bakar ayam, ikan keli , mentarang dan otak2...rezeki paklong dan achik aku balik kg..jd paklong dan achik mkn sekali...x lupa wat tahlil untuk arwah abah ngan arwah nenek...

Aku tugas jg mentarang bakar...abg ipar, anak buah dan dua orang kakak x pernah makan mentarang...first time rasa terus nak lagi...hehehe...korang pernah rasa x?? sedap kot.... cengghini ha.. (thumbs up).. mentarang ni banyak kat area sekinchan... dijual di gerai2 tepi jalan area dr sekinchan ke sabak bernam.. harga ikut besar... selalu 1kg RM12 yang besar, RM10 sederhana, RM8 kecil.. berbaloi2...



* baru tau pernah keluar paper... gambar ihsan google.. lau nak tgk mentarang tu mcmmn p search google...


Khamis, 5 Jun 2014

sahabat


Duhai sahabat...
Aku menyepi bukan kerana menyombong diri...
Aku diamkan diri bukan kerana menjauh hati...
tak..bukan kerana itu...
mmg aku dulu lain...
sekarang lain...
tapi...
tolong faham aku wahai sahabat..
lebih lagi pada sahabat lelaki...
tetapi sekarang...
aku lebih manjaga nilai diri...
supaya batasan itu ada hadnya...
tidak mungkin utk perkara yang sia-sia..
lebih menjaga hati dr di jangkiti....
kerana aku ingin menjadi muslimah sejati...
tolong faham wahai lelaki...

jgn kau sangka aku begini-begini..
kerana aku mmg sudah tiada hati...
untuk melayani nafsu duniawi...
mengejar harta dunia apatah lagi....
untuk perbaiki diri..
biarlah jadi muslimah berduri..

insyaAllah...
Allah kuatkanlah hati....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...