Khamis, 16 Februari 2012

Acu

ni acu time kecik..brape taun lupe da

salam semua..kali ni nak cite pasal adik bongsu kami...nm dia Faris Imadi..28 september nt genap la umur dia 19 tahun.. tapi adik kami ni istimewa, x macam orang lain..
igt lagi time acu lahir..masa tu umur ak 6 tahun, ak berenti PASTI sbb jg adik umur 3 tahun.. acu lahir x cukup bulan, n dia demam kuning..ms mak nak bersalinkan acu abah ade kat sekolah, time tu abg br pas periksa PMR, pg sekolah panggil abah.mak sakit perut pg tu..abah sampai trus dukung mak masuk dlm van.. ak, abg ngan adik ikut sekali..time tu mak duk belakang, kami duk tgh, abang dpn, kami tgk je mak tgh tahan sakit..nak nangis pun ade time tu..tp lom sampai hospital g, tb2 acu da keluar..acu lahir dlm van,dlm perjalann nak ke hospital..ak igt lagi bdn acu ms tu biru sedikit ungu...sebab takut kami lari duk depan..sampai hospital, doktor ngan nurse terus masuk van, potong tali pusat n usung mak keluar...
dulu kecik masih x paham ape maksud sindrom down..tp bile tgk adik berbeza dgn bdk2 sebaya dia baru tau dia istimewa..terlalu istimewa..tp kami sekeluarga bersyukur, acu sihat dan sgt comel, putih..sbb syg sgt kat adik, aku selalu dukung bwk jln2..sedangkan pikir2 balik aku pun kecik lagi time tu..6 tau 7 tahun...
dari tahun ke tahun acu membesar dgn sihat...walaupun kata2 dia kami sekeluarga je yang paham, tp sebenarnya dia sgt bijak..bila dah besar ni dia basuh kain, sidai kain, lipat baju, buat air...benda2 yang simple sume dia boleh buat..then internet pun dia pandai..lagi satu dia hafal no telefon.. bile dia da ade hp, tiap hari tepon aku...huhu..kadang2 terganggu pulak...tp bile dia x telepon sunyi jgk... satu hari 5 kali...adehhhh... tapi pape pun sayang acu sgt2...

time konvo aku,  arwah abah, acu , mak n anak buah 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...